Leirholshøgde – budeieveien til fjells!

Årets høstferie er over, Frank og jeg avsluttet den med en magisk flott tur i Vang, med majestetisk utsikt over den vakre fjellbygda vi har blitt så glad i. Vi gikk turen ifjor også, men denne turen kan jeg gjerne gå flere ganger i året.

Du parkerer ved Fv. 293, det står skilt til Leirholshøgde, parker ved grustaket 200m lenger vest. Når du ser oppover fjellsiden kan du lure på hvordan det er mulig å komme opp…. men det er fremkommelig og med fantastisk utsikt. Det er bratt, ja noen partiet må vi faktisk ta hendene til hjelp, men skal «Tindvikene» på tur så innebærer det ofte noen høydemeter;)

Stien oppover ble brukt av budeiene som «sprang» opp på kvelden til stølene, melka kyr, overnatta på stølen og sprang ned igjen dagen etter før en full arbeidsdag ventet på gården. De må ha vært i sykt god form! Hele veien oppover til toppen, finner du ulike kulturminner som er merket. Du må stoppe underveis å bare nyte utsikten. Magisk!

 

Vel oppe på Leirholshøgde møter du det som må være Vangs flotteste utsikt og den råeste stølen du noensinne har sett. Her finner du også badstue om det skulle friste. Der som ingen skulle tru at noen kunne bygge badstue. Les mer om det her. Videre går turen over i fjellandskap med vakre høstfarger på denne årstiden.

Hele turen er hvitmerket. Vi fulgte stien videre til Knappen (1006 moh). Her ble det lunsj, og vi kunne iallefall ikke klage på utsikten.

Etter en liten vandring på fjellet går stien nedover igjen, også her er det flere kulturminner på veien. Nesten nede kommer vi til «bordet hass Knut», hvor vi tar rast nummer to med norske epler og kaffe.

Nedturen er mindre bratt enn oppturen. Vel nede igjen på veien, går siste stykket av turen tilbake til bilen langs Fv.293. Vang imponerer stadig, det mangler iallefall ikke på turmuligheter.

Etter tur ble det koselig kaffebesøk hos (vandrar)presten i Vang, Ingebjørg er ei herlig dame vi har kommet i kontakt med på Instagram, her ble vi tatt hjertelig imot. Det ble en utrolig fin slutt på årets høstferie i Vang. Vi gleder oss allerede til neste tur opp på hytta vår.


God søndag ❤

1 tanke på “Leirholshøgde – budeieveien til fjells!

  1. Tilbaketråkk: Norgesferie? Her kommer noen av mine tips! | heiditindvik.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s