Store Smørstabbtind 2208 moh, Veslbreatind 2092 moh og Hurrbreatind 2060 moh!

Tidligere i uken hadde Frank og jeg to superflotte turer fra Krossbu på Sognefjellet. Første dagen gikk turen til Store Smørstabbtind 2208 moh. Du ser toppen foran deg nesten hele veien, den lokker deg oppover.

Vi fulgte stien langs elva oppover mot Leirbreen. Terrenget er utrolig flott, fossen man går langs, tre vakre fossefall nedover fjellsidene og nydelig sti. Oppe ved breen må man stoppe å nyte.

Hvis du ønsker å oppleve isbre på nært hold, uten å gå i kø vil jeg anbefale å gå opp til Leirbreen (en arm av Smørstabbreen som er den største breen i Jotunheimen) og nyte den helt for deg selv.

Skal du videre mot Store Smørstabbtind har du to muligheter når du kommer til breen. Vi valgte den bratteste varianten. Helt innerst, ved enden av Leirvatnet gikk vi opp på høyresiden av bekken som kommer ned fjellsiden.

Ønsker du en mindre bratt opptur er det vardet en slakere variant opp til venstre når du står nesten innerst ved Leirvatnet. (Vi valgte den slake varianten på vei ned igjen, for å spare knærne, vardene var lett å se).

Deretter begynner selve oppstigningen i steinrøysa til toppen. Flere turbeskrivelser omtaler denne turen som luftig, og at det er mange vanskelige ruter til toppen. Det vil jeg ikke si meg enig i. Vi holdt litt ut til høyre, og synes oppstigningen var veldig grei, og det er absolutt ikke luftig. Det er noe løst, så pass på så du ikke utløser steinsprang dersom det er noen på vei opp under deg.

Vel oppe ved toppvarden er det magisk utsikt. Oppe på selve varden er det luftig, og stup går 200 meter loddrett ned i breen under. Men man kan holde god avstand om man ønsker det. Vi hadde magisk vær og ble belønnet med råååååå utsikt mot  Kniven, Geita, Saksa, Storebjørn osv.

Vi brukte cirka 3 timer til toppen inkl pauser.

Vel nede ved Krossbu kjørte vi lenger opp på Sognefjellet og fant en perfekt teltplass med vårt eget lille badevann og storslått utsikt rett på Fanaråken og Store Steindalsnosi. Her ble potetmos og gourmetpølser skylt ned med ett par gode øl. Smågodt og potetgull til dessert.

Dag nummer to våknet vi til noe mer overskyet vær, men fortsatt supert turvær og god sikt i fjellet. Vi kjørte ned igjen til Krossbu, og startet på samme sti oppover langs fossen på venstre side, som dagen før. Målet var Veslbreatinden. Oppe på cirka 15-1600 meter tok vi av fra stien og skrådde oppover mot toppen som du ser foran deg som et stort rundt platå.

Turen er ikke merket, men det er noe spredt varding bort til ett toppunkt på 1732 moh. Fra varden på denne toppen siktet vi oss inn mot toppen, og turen videre går i MYE stein og ur. Vi brukte cirka 2 1/2 time inkl pauser til toppen.

Fra toppen er det enkelt videre nordover til Hurrbreatinden (cirka 15 min videre fra Veslbreatinden). Her får du lett med deg to 2000 metere.

Om du ønsker kan du også gå videre til Veslfjelltind. Vi valgte å snu på Hurrbreatind, da vi hadde et stykke å kjøre tilbake til hytta. Beina var også ganske slitne, etter tre uker med gåing i fjellet. Dagene vi ikke har gått i fjellet har Frank brukt til treningsøkter i skøytestilling og jeg har trent styrke. Lurer på om vi trenger en restitusjonsuke etter ferien haha 😉

Anyway, turen ned gikk ganske radig, da vi fant fine snøfonner flere steder som vi sklei nedover på. Morsom og rask nedtur.

Etter ferien er Frank nå på tyve 2000 metere, mens jeg henger litt etter på atten. Må få tatt han igjen nå som høydeskrekken ser ut til å ha kommet seg mange hakk.

For en magisk fjellsommer det har vært ❤

1 tanke på “Store Smørstabbtind 2208 moh, Veslbreatind 2092 moh og Hurrbreatind 2060 moh!

  1. Tilbaketråkk: Norgesferie? Her kommer noen av mine tips! | heiditindvik.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s