En ny istid!

De fleste har vel fått med seg at jeg er gift med en skøyteløper. Frank la skøytene på hylla i 1996, etter å ha blitt landsmester på 1500 m i 13-års klassen. I 2010 returnerte han til isen for moro skyld, men det ble raskt mer alvor. Fra 2014-2017 satset han så mye som livet ellers ga rom for, med nærmere 500 årlige treningstimer. Sommeren 2017 tok han igjen et tøft valg, om å legge opp som skøyteløper. Men, bare 4 måneder senere tok han skøytene frem igjen, for et comeback nummer to. I følge Frank selv er motivasjonen og gleden for skøyter tilbake for fullt, og lysten til å trene mye og målrettet fremover er stor. Men han trengte en timeout. Frank har trent godt også i «pausen», men må nå bruke tid på å komme tilbake i skøyteform. Han tar med seg tre konkurransehelger denne sesongen – som en boost inn mot neste vinter.

Ingen naturlig posisjon for menneskekroppen. På Frank’s 1500 m i Norgescupen i februar 2017, var topphastighetet på ca. 50 km/t, og snittfarten 45 km/t! Det ga ny pers, på 2,00,77

Jeg har selv alltid vært fascinert av skøytesporten. På 90-tallet satt jeg i sofaen hjemme med pappa og heiet på Koss&Co som så mange andre, skøyter var stort. Andre jenter på 14 år var mest opptatt av Brad Pitt, jeg var litt forelsket i Ådne Søndrål. Det var kanskje ikke så rart, at jeg tilslutt endte opp med en skøyteløper.

Denne helgen hadde D2 tilegnet forsiden sin og 14 sider til skøyter – under tittelen: «En ny istid»! Det er virkelig på tide at mediene får opp øynene for norsk skøytesport. Norge har igjen noen av verdens raskeste løpere på is, det er rått! Under den siste verdenscupen før OL tok Norge hele 9 pallplasser. Det lover bra for OL i Pyeongchang.

Mest mulig av kraften på skøyter skal flyttes sideveis. Det er blytungt!

Noen ganske imponerende fakta om skøyter, hentet fra D2 sin artikkel:

  • Skøyter er verdens raskeste idrett på flatmark
  • Farten kommer på det meste opp i 60 kilometer i timen for (verdensrekordfart), og det på en skøyteegg som er 1,1 mm bred
  • Kraften som lårmuskulaturen utvikler i siste sving på 500m tilsvarer på det meste vekten av 500 kg
  • Skøyter gjør vondt! I nesten alle idretter skyver du bakover, på skøyter skyver du sideveis. Det er unaturlig og ekstremt tungt for muskulaturen

Man bør lære seg å bli glad i melkesyre for å trives med skøyter!

Sondre Skarli, landlagssjef, beskriver skøyter slik;
– Når du blir stiv, og skal stå nede, på ett ben av gangen, på en tynn skøyteegg… det er ikke noe jeg unner min verste fiende.

Jeg håper det er flere enn meg som skal følge med på skøyter under OL, som snart starter i Sør Korea.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s