Spis nok, sov nok – ferdig snakka!

Da jeg startet med tyngre styrketrening, forsto jeg ikke selv hva det kom til å gjøre med kroppen min. Muskler begynte plutselig å titte frem, hjelp! I begynnelsen var jeg redd for å bli stor og klumpete, og spiste nok for lite mat. Blir litt skremt når jeg ser bildet under.

873507d8-b275-468d-94a4-4b3b6cd18890

Det siste året har jeg derimot passet på å få i meg NOK mat, og RIKTIG mat! Jeg er absolutt ingen ernæringsrådgiver, men et sunt og balansert kosthold trenger ikke å være komplisert. Man kommer langt med sunn fornuft! Variasjon er et nøkkelord. Frank planlegger matuken vår hver søndag, og handler inn på mandag. Da har vi en god plan for å sikre balanse i hva vi får i oss, for eksempel fisk minimum to dager i uken, vegetar minimum en dag i uken, og rødt kjøtt maks to dager i uken. Det er også viktig å sikre et høyt nok inntak av karbohydrater, som er kroppens viktigste energikilde ved trening.

I tillegg til å få i meg nok mat, passer jeg på å få nok søvn. Hos oss slukkes alltid lyset før klokka er ti, slik at vi sikrer oss minimum 8 timer søvn. Når man trener mye, har kroppen økt behov for søvn. Det er lett å undervurdere kroppens behov for restitusjon og hvile, enda det egentlig er enkle tiltak å iverksette. Søvn og kosthold er de viktigste restitusjonstiltakene, og avgjørende for utvikling over tid.

muscles

En vanlig matdag for meg kan se slik ut:

Frokost: Fire hjemmelagde brødskiver m/ peanøttsmør og leverpostei
Mellommåltid: Skyr
Lunsj: To brødskiver eller tre knekkebrød med skinke + salat, ofte med pasta/egg
Mellommåltid før trening: Tre knekkebrød m/leverpostei
Mellommåltid rett etter trening: Proteinbar eller banan og et glass melk
Middag: Laks m/søtpoteter og grønnsaker eller fullkornspasta med kyllingkjøttdeig og grønnsaker i hjemmelaget pastasaus
Kveldsmat: Knekkebrød med brunost og gulost og et glass melk

Frukt og/eller bær spiser jeg stort sett også hver dag.

Godterier – ja takk! Men ikke i ukedagene. Stort sett har vi en dag i helgen, noen ganger to, hvor vi spiser smågodt eller potetgull. Det smaker ekstra godt når man med god samvittighet kan unne seg godis i helga! Det er litt som å spare til noe du har veldig lyst på. Jeg sier ikke at jeg aldri spiser sjokolade midt i uken, men jeg forsøker å holde utskeielsene til helgen. I ferier blir det gjerne en del ekstra utskeielser, da vi blant annet har verdens beste softis på vei til hytta:)

img_3324

Kroppen min har endret seg, spesielt det siste året. Jeg veier ikke mindre enn da jeg startet å trene styrke, heller mer. Men tallet på vekta er ikke så viktig, så lenge jeg er fornøyd med det jeg ser i speilet. Noen vil kanskje mene at jeg har blitt stor og klumpete. Selv har jeg blitt glad i musklene mine. Frank synes kanskje det er en tanke slitsomt å ha «flekseshow» på badet når vi pusser tenner før leggetid. Men han virker like imponert over bicepsen min hver eneste kveld 😉

fullsizerender

img_7464

Så jenter, spis maten din! Spis nok mat, spis variert, og ikke kompliser unødvendig. Måltider som smaker godt og er sunne, trenger verken være vanskelige eller dyre. Her er det snart klart for ørretcurry med quinoa og masse grønnsaker, yummi. Frank disker opp som vanlig, jeg er heldig.

img_6236

Ha en strålende ny uke ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s