Norge er ikke skapt for å sitte på ræva!

Torsdag denne uken, satte Frank og jeg kursen mot vår fjerde 2000-meters topp. I fjor sommer gikk vi til Rasletinden (2105 moh) og Øystre Rasletinden (2010 moh), disse toppene når du faktisk på en og samme dag – som jo er en bonus!

img_4916

Da vi kjøpte hytta vår i fjor høst, fikk vi en flott bok i gave av mamma og pappa, Norges fjelltopper over 2000 meter. Boken har blitt full av gule lapper. Vi har merket ut flere 2000-meterstopper, som virker overkommelige – selv for en med høydeskrekk.

unnamed

I juli besteg vi Galdebergtinden (2075 moh). Turen er beskrevet som en «snill2000-meter, med enkelte dramatiske trekk». Vi startet turen fra Eidsbugarden, og fulgte DNT-sti langs vakre Bygdin. Etterhvert tar man av fra stien og følger en logisk rygg mot toppen. Vi måtte krysse en del partier med snø, og en elv der Frank sklei og plumpet uti, da han skulle hjelpe meg over. Det var lite varding, men greit å finne frem. Ytterste punkt på toppen var litt for luftig min smak. Frank derimot, har visst overvunnet sin høydeskrekk og dinglet rundt med kamera og fotograferte rett ned i stupbratte fjellskrenter. Utsikten er flott fra toppen! Turen er ca. 20 km t/r, og anslått gangtid er 6-7 timer.

5

Torsdag denne uken satte vi kursen mot vår fjerde topp over den magiske 2000-grensen; Besshøe (2258moh) – i strålende solskinn. Dette ville bli vår høyeste topp så langt. Jeg var ikke i form dagen i forveien, har slitt med tette bihuler, hovne øyne osv. hele uken. Derfor droppet vi en planlagt overnattingstur i fjellet, men å stå over 2000-meterstoppen var uaktuelt. Det er en ganske lang tur til Besshøe; 22 km t/r med anslått gangtid 7-8 timer. I tillegg skal man opp (og ned) 1300 høydemeter.

img_8659

Vi gikk fra Bessheim Fjellstue, og fulgte merket sti til det flotte Bessvatnet. Videre fulgte vi umerket sti innover langs vannet, krysset elven Grotåe, og opp langs denne på venstre side. Selv om dette var en lenger tur enn til Galdebergtinden, vil jeg si at det var en mer behagelig tur – på grunn av god varding og synlige tråkk i steinura opp til toppen.

img_8472-lv

Da vi nærmet oss toppunktet, kom tåka – og vi så knapt 5 meter foran oss. Frank fryktet vi kom til å bli snytt for hele utsikten, men optimisten Heidi mente at det var ikke sikkert.

img_8503-lav

Vi kom frem, og så ikke en dritt! Men før vi rakk å sette oss ned med kaffekoppen, lettet tåka, og magien kom frem. Tindrende, snøkledde 2000-meterstopper på rekke og rad! Langt der nede kunne vi også beskue Besseggen, og alle menneskene som var på vei over så ut som maur. Platået på toppen er stort, og veldig «høydeskrekkvennlig». Frank satte seg ned utpå kanten på den ene siden, hvor det er et loddrett stup på 1000 meter (!) rett ned i Russvatnet. Jeg synes jeg var tøff, da jeg sto ett par meter fra stupet og såvidt kikket ned. Vi ville nesten ikke ned igjen, for makan til utsikt!

img_8646-lav img_8632-lav img_8623-lav img_8619-lav img_8609-lav img_8590-lav img_8637-lav

img_8593-lav

Da vi til slutt fikk løsrevet oss, raste vi ned fjellsidene i ganske høyt tempo. Ut.no beskriver at turen til Besshøe t/r tar 8 timer for «en voksen mann i god form, uten pauser». For en skøyteløper og ei «obstacle course race»-løper med bihulebetennelse, tok det 6,5 timer. Men vi hadde gode pauser underveis, for å både nyte utsikt og fylle på med mat og drikke – så totalt var vi ute i 8,5 timer.

img_8550-lav

Mulig bihulebetennelsen ikke ble bedre av fleksen på toppen, men hvor ofte får man muligheten til å flekse på «Gjendes tak» – 2258 meter over havet!?

img_8542-lav

Norge er så absolutt ikke skapt for at vi skal sitte på ræva. I Jotunheimen er det 255 topper over 2000-meter, så da har vi bare 251 topper igjen Frank ❤

2 tanker på “Norge er ikke skapt for å sitte på ræva!

  1. Tilbaketråkk: Året 2016 | heiditindvik.com

  2. Tilbaketråkk: Ja, vi elsker dette landet! | heiditindvik.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s