Bedre kondis og økt fettforbrenning?

For cirka 2 år siden var jeg uheldig og rev av muskelfibre i leggen på en steptime, det tok flere måneder før jeg kunne løpe igjen. Å kjenne hvor dårlig kondisen min var blitt, var ikke akkurat oppløftende.

En løpetur med Frank kunne utarte seg på følgene måte:
Frank: Går det bra?
Heidi: Jada. Inni hodet mitt: Hold kjeft, orker ikke prate.
Frank: Hvordan ligger pulsen din? Jeg har vist ikke tikka inn i sone 1 engang jeg.
Heidi: Å nei. Inni hodet mitt: Fy fader, jeg holder på å dø og ligger i sone 4 snart 5.
Frank: Deilig med løpetur da.
Heidi: Mmm. Inni hodet mitt: Yeah right.

Jeg måtte gjøre noe med formen! Jeg hadde gått mye på saltimer tidligere, men med skaden i leggen var hopp & sprett ikke anbefalt av fysioterapeuten. Frank foreslo at jeg kunne prøve meg på intervaller. Første økta på mølla med 4×4 var helt pyton, jeg hadde bare lyst til å gi opp. Det var utrolig tungt og deprimerende, men jeg holdt ut, uansett hvor kjipt det var. Det var rett og slett dritt, men etterhvert kom kondisen sakte men sikkert på plass.

Intervalltrening er den treningsformen som er mest effektiv for å øke kondisjonen, i tillegg øker du fettforbrenningen og styrker hjerte. Når du trener intervaller så veksler du mellom arbeidsperioder med høy intensitet og «pauser» hvor du har lavere intensitet. Det finnes ufattelig mange ulike intervaller du kan gjennomføre, men 4×4 er kanskje den intervallformen som er mest kjent og mest veldokumentert.

etter 4x4 etter 4x42

Slik gjennomfører du  4 x 4:

 • Oppvarming (ca 8-10 minutter)
 • 4 min. arbeidsperioder med intensitet fra 85-95 % av maks.
 • 3 min. pause med intensitet fra 70-75 % av maks.
  Dette gjør du fire ganger.
 • Nedtrapping (ca 8-10 minutter)

Jeg bruker pulsklokke for å vite at jeg ligger riktig i puls under økten. Har du ikke pulsklokke så kan du tenke at «dragene» ikke skal være behagelige å løpe, og i pausene skal du kunne føre en samtale. Jeg synes det er enklest å gjennomføre intervaller på mølle for å holde en jevn fart på dragene og pausene, men du kan selvfølgelig også gjennomføre økten utendørs.

fogh løpetur

Nå kan en løpetur med Frank utarte seg på denne måten:

Heidi: Så deilig det er å løpe ute i solskinn.
Frank: Ja, det er kjempe deilig.
Heidi: Skulle ønske alle fikk kjenne på den utrolig deilige følelsen det er å være i god form.
Frank: Ja, det er sikkert. Hvordan ligger pulsen din?
Heidi: Jøss, jeg ligger jo bare i sone 2 😉

Jeg skal innrømme at jeg fortsatt liker best å trene styrke, men det er blitt morsommere å trene cardio nå som kondisen er blitt så mye bedre.

«Don’t give up, the beginning is always the hardest and pain is only weakness leaving the body”

6 tanker på “Bedre kondis og økt fettforbrenning?

 1. Mener du 40 min med løping? Jeg varmer opp i 10 så tat jeg styrke av beina og armene og magen og av til rumpa, men er kanskje ikke lurt å gjøre dette hver gang eller?

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Lag en god plan og gi gass! | heiditindvik.com

 3. Tilbaketråkk: It’s monday! Let’s rock and roll! | heiditindvik.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s